WpMag

Sumak ekşisi coronavirüse iy geliyor mu?

Dünyanın belası coronavirüs dünyada canlar almaya devam ediyor doktorlar coronavirüsten korunmak için dengeli beslenmenin önemli olduğunu söylüyorlar. Dengeli beslenme vücudu direncini yükseltiyor ve virüse karşı vucud direncini artırıyor . Sumak ekşisi son zamanlarda corona virüse iyi geldiği söyleniyor peki sumak ekşisi vucuda faydaları neler sumak ekşisinin faydaları neler?



SUMAĞIN FAYDALARI NELERDİR?

Kan Şekerini Düzenler

Yüksek kan şekeri, sağlığın bir çok yönünden gerçek bir etki edebilir. Kısa vadede yorgunluk, baş ağrısı, sık idrara çıkma ve artan susama gibi semptomlara neden olabilir. Zamanla, yüksek kan şekeri seviyelerini sürdürmek, sinir hasarı, böbrek sorunları ve bozulmuş yara iyileşmesi gibi daha ciddi sonuçlara neden olur.

Bazı araştırmalar, sumağın normal kan şekeri seviyelerinin korunmasına yardımcı olabileceğini göstermektedir. Bir çalışmada, diyabetli 41 kişi üç aylık bir süre için üç gram  baharatı veya günlük bir plasebo verildi. Çalışmanın sonunda sumak baharatının kan şekeri seviyesini% 13 azalttığı ve hatta genel kan şekeri kontrolünde bir iyileşmeye yol açtığı tespit edildi.

Ayrıca, insülin direncini de önlemeye yardımcı olabilir. İnsülin, şekerin kan dolaşımından dokulara taşınmasından sorumlu olan hormondur, dolayısıyla kan şekeri seviyeleri sürekli yüksek olduğunda, insülin seviyeleri yükselir. Bu, vücudun etkilerine karşı dirençli olmasına ve kan şekeri kontrolünün bozulmasına neden olur. Tıp Bilimleri Araştırma Dergisi'nde yayınlanan bir çalışmaya göre, sumak spesiti insülin direncini azaltmak ve kan şekerini stabilize etmek için insülin düzeylerini düşürmede etkili olabilir.



Kolesterolü Düşürür

Yüksek kolesterol, kalp hastalığı için en büyük risk faktörlerinden biridir. Kolesterol arterlerin içinde birikerek daralma ve sertleşmeye neden olur, kalp kasına baskı yapar ve kanı zorlaştırır.

Araştırmalar çoğunlukla hayvan modelleriyle sınırlı olmakla birlikte, çalışmalar sumağın kalp hastalığı riskini azaltmak için kolesterolü düşürerek kalp sağlığına fayda sağladığını göstermektedir. İran'daki Tahran Tıp Bilimleri Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre sumak, yüksek kolesterol ile beslenen sıçanlarda hem trigliserid hem de kolesterol seviyelerini düşürmeyi başardı. Başka bir çalışmada da benzer bulgular elde edilmiş, bu da sumak ve zencefil kombinasyonunun tavuklara uygulanmasının kolesterol düzeylerinde anlamlı bir azalmaya neden olduğunu göstermektedir.

Hastalıklarla Mücadele Eder Antioksidanları Yüksektir

Antioksidanlar, hücre hasarını önlemek ve kronik hastalığa karşı korumak için serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olan güçlü bileşiklerdir. Hatta bazı araştırmalar, antioksidanların kalp hastalığı, diyabet ve kanser gibi ciddi rahatsızlıkların riskini azaltabileceğini düşündürmektedir.

Sumak, serbest radikalleri etkisiz hale getirmeye ve vücudunuzu sağlıklı tutmaya yardımcı olan konsantre bir antioksidan kaynağıdır. Aslında, 2015 de yapılan bir çalışmada, antioksidan içeriği sayesinde, sıçanlarda diyabet komplikasyonlarını azaltmada etkili olduğunu gösterdi.




SUMAK NEDİR?

Sumak bitkisinin meyvesi küre biçiminde, kırmızımsı, ekşi lezzette olur. Uygun yöntemlerle kurutulduktan sonra, sofra tuzuyla karıştırılıp öğütülür ve baharat olarak kullanılan “sumak” elde edilir. Özellikle kokuyu azalttığı için soğan salatalarında tercih edilir.

SUMAK SUYU TARİFİ

Malzemeler:

– Bir çay bardağı kaynamış su

– Bir tatlı kaşığı sumak

Yapılışı: Bir çay bardağı kaynamış suyun içerisine bir tatlı kaşığı sumağı ekleyin 5 dakika demlenmeye bırakın daha sonra süzerek içebilirsiniz. İsterseniz 1-2 damla kekik yağı damlatabilirsiniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar