WpMag

Depresyondan kurtulmanın yolları

Üzüntü normal yaşamın bir parçasıdır. Ancak bu üzüntülü durumun uzaması ve nedensiz ortaya çıkması ruh sağlığı sorunudur, depresyon olarak tanımlanır. Depresyon duygu, düşünce ve davranışı etkiler. Tedavi edilmediği taktirde aylar yıllar bazen de ömür boyu sürebilir. Türkiye'de 2 milyon kişiyi etkisine alan depresyon; yaşanılan çökkünlük haline denir. Depresyonun tedavisinde ilaçların yanı sıra doğal yöntemler de etkili olur. Özellikle ay çekirdeğinde bulunan maddeler arasında triptofan ve kolin; stres, anksiyete ve depresyonun azaltılmasına, hafızanın iyileştirilmesine yardımcı olarak beyin fonksiyonlarını artırır. 

YOĞURTLA KARIŞTIRIN 
Ay çekirdeğini sadece tek başına yemek zorunda da değilsiniz. Kahvaltıda az yağlı yoğurt ile bir çay kaşığı bal ve 2 çay kaşığı ay çekirdeğini karıştırıp tüketebileceğiniz gibi salataların üzerine de tüketebilirsiniz. Öte yandan sağlığa birçok yönden olumlu etkisi olan saunanın, uyku bozukluğu, gerginlik ve depresif sıkıntılara da iyi geldiği kanıtlanmıştır. Bilimsel araştırmalar da saunanın depresyonun etkilerini azalttığını ortaya koymuştur. Saunaya gidecek vaktiniz yoksa depresif olduğunuz dönemde dayanabildiğiniz kadar sıcak suyla en az yarım saat banyo yapın.

YEŞİL ÇAY İÇ DEPRESİF OLMA

Kendinizi depresyonda hissediyorsanız hemen ilaçlara sarılmak yerine doğal yöntemleri denemeye çalışmalısınız. Lavanta, papatya, melisa ve yasemin gibi sakinleştirici çayları tercih edebilirsiniz. Ancak uzmanlara göre ginseng ve yeşil çaydan birinden düzenli olarak günde 1 fincan tüketmek, depresyonun etkilerini yüzde 20 azaltıyor.

ANTİDEPRESAN BALIKYAĞI
Balık yağının faydaları özellikle nörolojik ve psikolojik rahatsızlıklarda hissedilir. Eğer beden yeterli Omega- 3'e sahip değilse depresyon gibi birçok psikolojik rahatsızlık yaşama riskiniz artar. Dünya genelinde yapılan tüm araştırmalar düzenli olarak balık yağı tüketen kişilerin depresyona girme riskinin yüzde 10'un altında olduğunu ortaya koymuştur.


YILDIZ İÇECEK
 1 elma 
 1 salatalık 
 1 havuç 
 1 domates 
 Yeşil dolmalık biber 
 Üzüm 
 1 kase ıspanak 
Tüm malzemeleri blenderda karıştırıp için.

SEBZELERİN GÜCÜ
Vitamin, 
mineral, antioksidanlar ve lif bakımından zengin olan meyve ve sebzeler depresyonun belirtilerinin hafifletilmesinde etkilidir. Narenciye, muz, domates, brokoli, kuşkonmaz, Brüksel lahanası ruhsal sağlığa iyi gelir.

SARI KANTARON MUCİZESİYıllardır halk arasında depresyona karşı etkili olduğu bilinen sarı kantaron hakkındaki bilimsel çalışmalar da bitkinin içeriğindeki aktif bileşiklerden yalnızca bir tanesi olan'hipersi'nin anksiyete, depresyon ve değersizlik hissi gibi durumların tedavisinde etkili olduğunu ortaya koydu. 1 bardak sıcak suya ekleyeceğiniz 1-2 çay kaşığı kurutulmuş sarı kantaronu 10 dakika demlenmeye bırakın ve sonra için. Uzmanlara göre 4-6 hafta boyunca günde 1-2 bardak sarı kantaron çayı içmek depresyonu hafifletir. Ancak hamileler, bu bitkiden uzak durmalı.

BELİRTİLERE DİKKAT !
* Önceden zevk aldığınız işlerden artık zevk almamak. 
* Duygu değişiklikleri görülmesi, çabuk sinirlenmek. 
* Sürekli üzgün hissetmek, çökkünlük hali. 
* Çok uyuma, uyku arasında sık sık uyanma, uykusuzluk çekme ya da az uyuma. 
* Bir işe motive olamamak, dikkatin çabuk dağılması, huzursuzluk. 
* Kendini işe yaramaz, değeri olmayan biri olarak görmek. 
* Vücudun işlevlerinin azalması, cinsel isteksizlik, yorgunluk hisleri. 
* Karamsar olmak, yaptıklarından kendini sorumlu tutmak. 
* İntihar etmeyi düşünmek 
* Gülmeyi unutmak.

MUTLULUK VEREN SÜPER BESİNLER
 Ispanak 
 Mantar Tatlı patates 
 Portakal 
 Kivi 
 Dolmalık biber
Somon 
 Kiraz 
 Avokado 
 Muz 
 Üzüm 
 Bitter çikolata Tavuk 
 Elma 
 Bal
Takvim

Yorum Gönder

0 Yorumlar