WpMag

Bacak bacak üstüne atmak zararlımı?

Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Faruk Şendur, sırt ağrılarının kötü duruş, incinme, stres, hamilelik, yaşlılık ve aşırı kullanmadan kaynaklanabildiğini, düzgün oturmanın ilke edinilmesi halinde ise ağrıların azalacağını bildirdi. Prof. Dr. Şendur, sırt ağrılarının milyonlarca insanın ortak sorunu olduğunu, özellikle gelişmiş ülkelerde sırt sorunlarının önemli bir probleme dönüştüğünü ifade etti.

Nasıl oturmalı?

Prof. Dr. Şendur, sırtın vücuda destek olması nedeniyle önemsenmesi, düzgün oturmanın ilke edinilmesi gerektiğini söyledi. Sırt ağrılarının tedavi edilmemesi durumunda ''kronik'' soruna dönüşebildiğini belirten Prof. Dr. Şendur, ''Otururken öne doğru eğilmemeye dikkat edin. Omuzlarınız öne doğru gelmesin. Sürekli olarak omuzlarınızı geri itin ve midenizi içinize çekin. Böylece vücudun ağırlığını eşit olarak çeşitli bölgelere dağıtmış olursunuz'' dedi.

Bacak bacak üstüne atmak sakıncalı!

Prof. Dr. Şendur, oturma sırasında bacak bacak üstüne atmanın sakıncalı olduğunu, bu şekilde otururken hem bacaklardaki kan dolaşımının zorlaştığını, hem de sırtın olumsuz etkilendiğini ifade etti.
Ağırlık taşımanın da sırt ağrılarına neden olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Şendur, ''Alışverişten dönerken yükü bir elinizde taşımayın. İki ayrı çanta ya da torbaya eşit miktarda malzeme koyun ve öyle taşıyın. Sırtınız ve omuzlarınız arasında denge kurulmasını sağlamakla, sırt ağrısı çekmekten kurtulursunuz'' diye konuştu.

Oturuş alışkanlığı önemli

Ömer Faruk Şendur, oturuş şekliyle ilgili alışkanlıkların küçük yaşlarda edinildiğini, çocukların sırt ya da yüzüstü ders çalışmalarının sırt ağrılarını tetikleyeceğini belirterek, ''Boyun ve bele göre sırttaki omurlar daha az hareketlidir. Bu nedenle büyüme çağında kan dolaşım problemlerine ait omur düzeyindeki gelişim hastalıkları, en çok sırtta görülür'' dedi.
Yatmak ağrıyı geçirmez
Prof. Dr. Şendur, sırt ağrıları yüzünden yatak istirahati yapmanın da sorunu çözmeyeceğini vurguladı. Uzun süreli yatak istirahatinin sırta destek veren kasları zayıflatabildiğini bildiren Şendur, bu nedenle sadece yatarak ağrı geçirmeyi denemenin yanlış olacağını savundu. Prof. Dr. Şendur, şöyle devam etti: ''Stres ve gerginlik, sırt kaslarının gerilmesine neden olur. Bu nedenle haftada bir kez sırtınıza masaj yaptırın ya da yoga yapmayı öğrenin. Sırt kaslarının rahatlaması için bu önlemleri almak zorundasınız. Sırtın sağlıklı olabilmesi için doğru egzersizleri seçmek çok önemlidir. Yüzme ve yürüyüş sırt için ideal egzersizler olarak nitelendirilir. Yaşamımızın yaklaşık üçte birini uyuyarak geçirdiğimize göre, yatağımıza da dikkat etmemiz gerekiyor. Yatağınız kalçalarınızın ve omuzlarınızın rahat edebileceği şekilde olmalı.''

Yorum Gönder

0 Yorumlar